Cabaretier Youp van ’t Hek heeft vanavond de VSCD Oeuvreprijs ontvangen, een onderscheiding voor een prominente Nederlandse podiumkunstenaar die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. Dat werd bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. In de uitzending werd Youp toegesproken en gefeliciteerd door collega’s uit het vak.  

Het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) willen van ’t Hek met de prijs eren voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor het Nederlandse Theater. ‘Het succes dat het cabaret sinds de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw kent, is voor een belangrijk deel te danken aan Youp. (…) Hij veroorzaakte de slipstream waarin de gouden generatie van de jaren ’80 zich kon ontwikkelen en vond zichzelf telkens opnieuw uit. Het succes van de gouden generatie, hun opvolgers – die voortaan in het theater konden zeggen wat ze wilden – alsook hun volle zalen kunnen tot het oeuvre van Youp gerekend worden.’

De Oeuvreprijs wordt onregelmatig uitgereikt en bestaat uit een beeldje. Eerdere winnaars zijn onder meer Guus Hermus (1988), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Freek de Jonge (2008) en Joop van den Ende (2011).

Naast de Oeuvreprijs reikt de VSCD sinds 2003 de Neerlands Hoop en de Poelifinario uit.  Het volledige juryrapport over Youp van ’t Hek zal worden uitgesproken tijdens de bekendmaking en uitreiking van deze Cabaretprijzen op 25 september in Theater Diligentia in Den Haag.