Zes schouwburgen zijn een onderzoek gestart naar de Podiumpas, een pas waarmee bezoekers voor een vast bedrag per maand onbeperkt naar het theater kunnen, gemodelleerd naar de Museumjaarkaart voor musea en de Pathé Unlimited kaart en de Cinevillepas voor film. Berenschot onderzoekt de mogelijkheden voor de nieuwe pas en heeft een enquête gestuurd naar zesduizend regelmatige theaterbezoekers. Het ministerie van OCW ondersteunt het onderzoek.

De zes theaters zijn de Stadsschouwburg, Bellevue en Frascati in Amsterdam, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui in Den Haag en de Stadsschouwburg Utrecht. De zes benadrukken dat het de bedoeling is dat meer podia, ook in andere steden, zich bij het initiatief aansluiten.

Uit de enquête blijkt dat de initiatiefnemers nadenken over een maandbedrag tussen de twintig en veertig euro. Als mogelijke extra’s wordt er gedacht over korting op tweede en derde kaartjes, korting op horeca of extra verdieping in de vorm van voor- en nagesprekken en cursussen. Uit het onderzoek moet ook blijken of het zogenaamde sportschooleffect (mensen betalen wel maar gaan niet) opweegt tegen het kannibalisme-effect (heavy users die de pas nemen geven uiteindelijk minder geld uit).

Foto: Museumjaarkaart