Het Groningse Noorderzon Performing Arts Festival kijkt terug op een succesvolle vijfentwintigste editie, die op 30 augustus werd afgesloten. Het college van B en W eerde het festival met de Erepenning van de stad Groningen. ‘Van een lokale tak is Noorderzon uitgegroeid tot een machtige, nationale en internationale boom, diep geworteld in de Groningse samenleving’, sprak burgemeester Peter den Oudsten.

Ook werd Noorderzon onderwerp van een kunstrel, nadat op de tweede dag twee bezoekers aanstoot namen aan een beeldend kunstwerk van Harma Heikens in de openbare ruimte. Zij wilden het beeld vernielen en bedreigden een medewerker, waarop het kunstwerk tijdelijk buiten zicht werd gesteld. Nog voordat Noorderzon met curator SIGN tot een oplossing was gekomen zocht de kunstenaar contact met de media. Al de volgende ochtend opende Dagblad van het Noorden met de kop ‘Noorderzon zwicht voor dreiging’. Het festival geeft een uitgebreide verklaring van het incident in een speciaal dossier.

Noorderzon trok in totaal 150 duizend bezoekers. Het internationale hoofdprogramma van het festival eiste naar eigen zeggen veel van de bezoeker, met weinig luchtig zomers werk en opmerkelijke voorstellingen over actuele en geëngageerde thema’s. Het festival verkocht meer dan 50 duizend theaterkaartjes en kon rekenen op een bezettingsgraad van gemiddeld 85 procent.

Foto Noorderzon 2015: