Noorderzon Performing Arts Festival uit Groningen heeft op 27 september in Parijs een Europese EFFE-award for excellence gewonnen. Noorderzon werd geprezen om de uitzonderlijke kwaliteit van het festival en de risico’s die het durft te nemen. Artistiek directeur Mark Yeoman nam namens Noorderzon de prijs in ontvangst.

De EFFE-awards worden uitgereikt aan individuele festivals die een Europese voorloperspositie hebben op het gebied van artistieke of politieke waarde, innovatie, internationalisering en duurzaamheid. Behalve Noorderzon zijn elf andere Europese festivals onderscheiden, waaronder het Amsterdamse Manifesta. Maar liefst 760 festivals uit 31 landen maakten kans op een prijs.

EFFE (Europe for Festivals and Festivals for Europe) is een platform dat eerder dit jaar werd opgericht door de European Festivals Association (1952) om extra aandacht te besteden aan het grote belang van festivals voor de Europese samenleving. Honderden festivals sloten zich het afgelopen jaar bij dit platform aan, waarmee ze een gidsfunctie voor Europese festivals willen vervullen.

De vijfentwintigste editie van Noorderzon won dit jaar ook twee andere prijzen. In juni kreeg het festival de prestigieuze Groninger Cultuurprijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan cultuur in de provincie Groningen. Ook reikte burgemeester Den Oudsten op de openingsavond van het festival, 20 augustus jl., de erepenning van de stad Groningen uit.

Foto: Mark Yeoman met EFFE-award