De komende vijf jaar maakt Noorderzon Performing Arts Festival Groningen deel uit van het Europese festivalnetwerk NXTSTP. Dit netwerk wordt ondersteund door het cultuurprogramma van de Europese Unie en bestaat uit acht partners met als projectleider het Brusselse Kunstenfestivaldesarts.

Door een bundeling van krachten wordt het werk van relatief nieuwe, veelbelovende Europese theatermakers geproduceerd en gepresenteerd in de context van een netwerk van kwalitatief sterke festivals. Dat geeft de kunstenaar de mogelijkheid om voorstellingen te maken en daarmee ook internationaal te reizen en zich te presenteren aan een potentieel groot publiek en aan programmeurs van overal ter wereld. Dit jaar presenteert en coproduceert Noorderzon de eerste voorstellingen die in de context van NXTSTP worden gemaakt. Het gaat om nieuw werk van Antoine Defoort & Halory Goerger (Frankrijk), Quarantine (Verenigd Koninkrijk) en Anne-Cécile Vandalem (België).

Noorderzon presenteert een programma met voorstellingen van internationale gezelschappen die vaak alleen tijdens Noorderzon in Nederland te zien zijn. Daaronder bevinden zich, voor zover het progrmma nu bekend is, ook makers van buiten Europa, onder wie Miss Revolutionary Idol Berserker (Tokio, Japan), Christiane Jatahy (Rio de Janeiro, Brazilië), Dayna Hanson (Seattle, VS), DeLaVallet Bidiefono (Brazzaville, Congo), Stalker Theatre (Australië), Agostina López/La Laguna (Buenos Aires, Argentinië), Compañia Luis Biasotto (Buenos Aires, Argentinië), Antony Hamilton (Melbourne, Australië), Theatre Replacement & Neworld Theatre (Vancouver/Toronto, Canada).

De 23e editie van het Noorderzon vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 25 augustus 2013. Het hart van het festival is het Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst.