Noorderzon Performing Arts Festival Groningen presenteert de eerste namen van de vijfentwintigste jubileumeditie: Club Guy & Roni, En-Knap en Slagwerk Den Haag openen het festival en 600 Highwaymen keert terug. 

Het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni opent deze editie met de wereldpremière van Phobia, een internationale voorstelling die tot stand komt in samenwerking met dansgroep En-Knap uit Ljubljana (Slovenië) en Slagwerk Den Haag. De teksten voor de voorstelling zijn deels geschreven en samengesteld door Bas Heijne.

Het Amerikaanse gezelschap 600 Highwaymen staat voor de tweede maal op Noorderzon. In 2014 maakte het gezelschap de voorstelling The record samen met 45 Groningers. Dit jaar brengt het de Nederlandse première van Employee of the Year. Vijf meisjes onder de elf jaar doen hierin een poging er achter te komen wat het betekent om op te groeien en te worden wie je bent.

Van 20 tot en met 30 augustus biedt Noorderzon nationale en internationale voorstellingen en activiteiten rondom het festivalhart in het Noorderplantsoen, maar ook elders in de binnenstad van Groningen onder de naam Noorderzon Downtown. Behalve het hoofdprogramma biedt het festival ook een brede randprogrammering met onder meer een internationaal muziekprogramma (bekend zijn momenteel Son Lux en Sturgill Simpson), voorstellingen in zeecontainers en een mini-literatuurfestival.

Ook worden er in aanloop naar het festival enkele activiteiten georganiseerd ter viering van het vijfentwintigjarig jubileum.

Foto The Record – 600 Highwaymen: Maria Baranova