De leden van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hebben opnieuw gestemd op hun favoriete Nederlandse theater. In de categorie kleine theaters (capaciteit tot 450 stoelen) zijn genomineerd: Diligentia, Theater Speelhuis, Westlandtheater De Naald en Theater Walhalla. Kanshebbers in de categorie grote theaters zijn DeLaMar Theater, Theater De Meervaart, Amphion, Parktheater, Theater aan het Vrijthof, Nieuwe Luxor en Theater De Stoep. Op 19 november maakt de vereniging  bekend welke twee theaters in 2018 de titel ‘Theater van het Jaar’ verdienen. 

De VVTP bestaat uit twintig theater- en muziekproducenten die samen ongeveer 60 procent van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. Sinds 2010 reikt de belangenvereniging de Theater van het Jaar-prijs uit. De leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling, gastvrijheid, ondernemerschap en samenwerking met producenten.

De winnaar van de Theater van het Jaar-prijs neemt een speciaal vervaardigde stoel – ontworpen door Carla Janssen Höfelt – in ontvangst en houdt deze prijs een jaar bij zich. Daarna gaat de stoel naar de volgende winnaar. De felbegeerde stoelen staat nu nog bij Schouwburg Amphion (Doetinchem) en Westlandtheater De Naald (Naaldwijk).

Naast de prijs voor het beste grote en kleine theater van Nederland, wordt er op 19 november ook een speciale marketingprijs uitgereikt. ‘Alleen een poster of flyer is tegenwoordig niet meer voldoende om tickets te verkopen.’

Foto: Winnaars VVTP Theater van het Jaarprijs 2017: Jort Vlam (directeur VVTP), Nico Baars (directeur Westlandtheater de Naald), Fred Boot (vicevoorzitter VVTP), Charles Droste (directeur Amphion Doetinchem). Roy Beusker