Tamar van den Dop, Astrid van Eck en Roos Ouwehand zijn genomineerd voor de Colombina, de Toneelprijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol. De Arlecchino voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol gaat naar Stefan de Walle of Guy Clemens. Dat maakte de Nederlandse Toneeljury vandaag bekend.

Astrid van Eck en Roos Ouwehand zijn genomineerd voor hun rollen in Honingjagers van Peer Wittenbols en Rob Ligthert. Volgens de jury geeft Van Eck ‘op een etherische manier gestalte aan haar personage als wijkverpleegster. Alleen al in de manier waarop zij zich beweegt, weet ze een rijke innerlijke wereld te suggereren’. Ouwehand wordt geprezen om de manier waarop ze verschillende emoties de revue laat passeren, ‘de ene keer in een met moeite ingehouden, dan weer in een exploderende stijl’.

Tamar van den Dop is genomineerd voor haar rol in Speeldrift van Toneelschuur Producties en het Nationale Toneel. De jury noemt haar hilarisch en geëxalteerd in de rol van excentrieke moeder, bij wie achter de grote gebaren geleidelijk haar wanhoop voelbaar wordt. Ook Stefan de Walle is genomineerd voor zijn rol in Speeldrift, als goedbedoelende leraar. ‘Met minimale gezichtsexpressie weet hij een hele reeks van emoties van verwarring duidelijk te maken,’ aldus de jury.

Guy Clemens is genomineerd voor zijn rol als gemeenteambtenaar met financiële problemen in Cloaca van Hummelinck Stuurman Theaterproducties. Volgens de jury speelt hij zijn rol als de meest tragische figuur in het verhaal over mannenvriendschap op een geraffineerd ingehouden, tragikomische wijze.

Binnenkort worden de nominaties voor de Louis d’Or en de Theo d’Or bekendgemaakt, de prijzen voor de beste mannelijke en vrouwelijke dragende rol. De Toneelprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) worden in september uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival. De Nederlandse Toneeljury 2013 bestaat uit Arthur Japin (voorzitter), Wybrich Kaastra, Karin Veraart, Jeannette Smit, Simone Mager, Gieske Bienert, Chiel Kattenbelt en Lucia van Heteren.

(Stefan de Walle in Speeldrift – Toneelschuur Producties en Nationale Toneel, foto: Sanne Peper)