Op 27 juni heeft de VSCD Dansjury de nominaties voor de Zwanen bekendgemaakt. Op 2 juli heeft de jury van de VCSD Mimeprijs de allerlaatste nominaties voor deze prijs bekendgemaakt.

De Zwaan is een dansprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest indrukwekkende dansproductie van het betreffende seizoen en aan een danser of danseres die de meest indrukwekkende dansprestatie heeft geleverd. De Dansjury vindt dat het afgelopen seizoen wordt gekenmerkt door indrukwekkende voorstellingen en een groot aantal excellerende dansers. Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn Garbo Laughs van het Nederlands Dans Theater, Mono van Danshuis Station Zuid en Rocco van ICKamsterdam.

Voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn genomineerd: Christian Guerematchi voor zijn rol in Rocco, Matthew Golding voor zijn rol in Short time together van Het Nationale Ballet, Myrthe van Opstal voor haar rol in Lieder eines fahrenden Gesellen van het Nederlands Dans Theater II en Genieve Osborne voor haar rol in Mono.

De Zwanen 2012 worden op zaterdag 6 oktober uitgereikt tijdens Het Feest van de Nederlands Dans in Theater aan het Vrijthof in Maastricht, in het kader van de Nederlandse Dansdagen.

De VSCD Mimeprijs wordt uitgereikt aan een persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de mime in het betreffende seizoen. Jakop Ahlbom is genomineerd voor zijn voorstelling Lebensraum. Hierin speelt onder anderen actrice Silke Hundertmark, die in juni van de VSCD-toneeljury een Colombina-nominatie kreeg voor haar rol in deze voorstelling. Verder is het duo Boogaerdt/Van der Schoot genomineerd met hun voorstelling Bimbo. Al eerder werd bekendgemaakt dat de Vlaamse theatermaakster Sarah Vanhee is genomineerd voor haar productie Turning, turning (a choreography of thoughts).

De VSCD Mimeprijs wordt op zondag 9 september toegekend tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam.

(foto: Bimbo van Boogaerdt/VanderSchoot, foto Ben van Duin)