De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) heeft de genomineerden voor de Theater van het Jaar Prijs 2013 bekendgemaakt. Veel theaters werden voorgaande jaren ook genomineerd. De winnaar van afgelopen jaar, Schouwburg Amphion in Doetinchem, dingt opnieuw mee naar de prijs, net als De Goudse Schouwburg, winnaar van 2011. De andere genomineerden zijn Het Parktheater in Eindhoven, de Stadsschouwburg Haarlem, de Rijswijkse Schouwburg, het Zaantheater in Zaandam en Odeon De Spiegel in Zwolle.

De Theater van het Jaar Prijs wordt op 27 januari 2014 uitgereikt tijdens de jaarlijkse VVTP-beurs in het Beatrixtheater in Utrecht. Alle theaters zijn door de VVTP-leden beoordeeld op het functioneren van de afdeling publiciteit, financiën en techniek, op gastenontvangst en klantvriendelijkheid, op betrokkenheid bij de bespelers en het theatervak en op de functionaliteit en uitstraling van de website en van het gebouw. Dit jaar is bovendien extra aandacht besteed aan ondernemerschap.

De winnaar krijgt voor de duur van een jaar een speciaal vervaardigde theaterstoel, ontworpen door theatervormgeefster Carla Janssen Höfelt. Op de stoel staan de namen van de winnaars van de afgelopen jaren. De stoel staat momenteel in Schouwburg Amphion in Doetinchem.

De VVTP bestaat uit veertien producenten van niet-gesubsidieerde podiumkunsten, die bij elkaar circa zestig procent van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen.

(Schouwburg Amphion in Doetinchem, foto Andre Brands)