‘Performance designers’ MAISON the FAUX en dj Carista Eendragt winnen de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2021, met het prijzengeld van 60.000 euro per winnaar de grootste podiumprijs van Nederland. De kunstenaars mogen het bedrag naar eigen inzicht gebruiken voor hun artistieke ontwikkeling.

In 2012 startten Joris Suk en Tessa de Boer, vers van de mode-opleiding bij Artez in Arnhem, hun merk MAISON the FAUX. Ze hanteren steeds meer een multidisciplinaire aanpak; performance art, mode en kostuumontwerp en decor en interieurontwerp zijn geen afzonderlijke werelden meer, maar komen samen in een zoektocht naar de perfecte synergie. In 2020 is MAISON the FAUX een vierjarig makerstraject gestart bij het Noord Nederlands Toneel/Club Guy & Roni en interdisciplinair Productiehuis De Nieuwe Oost.

Volgens de adviescommissie overtuigen De Boer en Suk ‘door hun enorme begeestering en drive om langs en buiten alle gebaande paden in de modebusiness te kiezen voor een veel theatralere presentatie van hun werk’. De commissie vindt hun werk een ode aan de verbeelding en een rolmodel voor inclusiviteit en emancipatie, en hoopt dat de podia in Nederland én daarbuiten ruim baan gaan bieden aan MAISON the FAUX.

Carista Eendragt is dj, producer, music curator en labelowner. Haar muzikale insteek is eclectisch: jazzy soul, house, bass heavy sounds, disco en boogie: Eendragt smeedt het aaneen in zeer dansbare sets. De commissie waardeert het dat Eendragt niet kiest voor een eenzijdige muzikale opvatting, maar nieuwsgierig blijft naar nieuwe inspiratiebronnen, en haar ontdekkingen wil delen met publiek en vakgenoten. Met haar eigen label United Identities biedt ze andere vrouwen een podium en is ze een grote stimulans voor ander (lokaal) talent.

De andere genomineerden voor deze prijs waren dit jaar Romana Vrede, House of Vineyard en Boogaerdt/VanderSchoot. De twee uiteindelijke winnaars zijn geselecteerd door een adviescommissie onder leiding van Annemieke Keurentjes, programmeur van het Holland Festival.

Het Gieskes-Strijbis Fonds wil ‘vrij denken en verbeelden stimuleren’. De Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De kandidaten hebben een duidelijke visie op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek of het ontwikkelen van nieuw repertoire.

De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder twee keer € 30.000 gedurende twee jaar. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project. In 2020 wonnen Tjon Rockon en Katja Heitmann de prijs.

Foto: Emma te Hietbrink