Vijf namen zijn genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2021. Romana Vrede, Carista Eendragt, House of Vineyard, Boogaerdt/VanderSchoot en MAISON the FAUX maken kans op 60.000 euro. De prijs wordt op 20 september uitgereikt aan twee winnaars.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Het prijzengeld is vrij besteedbaar ten behoeve van de artistieke ontwikkeling van de winnaars.

De organisatie benoemt dat de vijf nominaties de diversiteit en innovatiekracht binnen het brede veld van de podiumkunsten weerspiegelen. Volgens de selectiecommissie kenmerkt hun werk zich door een nieuwe taal en esthetiek die nog geen gemene deler is in het veld. De genomineerden slechten op een vanzelfsprekende manier de grenzen tussen kunstvormen en agenderen onderwerpen die lang onderbelicht zijn gebleven in de podiumkunsten, aldus de organisatie.

Het wordt de vijfde keer dat de Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt uitgereikt. De genomineerden werden dit jaar geselecteerd door een adviescommissie onder leiding van Annemieke Keurentjes (voorzitter en programmering director theater & dans bij het Holland Festival). Daarnaast zitten Rajae El Mouhandiz (zangers, componist en film- en theatermaker), Aruna Vermeulen (directeur HipHopHuis) en Jan-Joris Lamers (toneelspeler en regisseur bij Maatschappij Discordia) in de commissie.

Eerder winnaars zijn theatermaker Tjon Rockon en choreograaf Katja Heitmann in 2020, theatermaker Alexandra Broeder en choreograaf Guilherme Miotto in 2019, choreograaf/theatermaker Nicole Beutler en ‘story producers’ ROSE stories in 2018 en theatermaker Bright Richards en hiphop-choreograaf Lloyd Marengo in 2017.

Foto: Bas de Brouwer