De Nationale Opera, De Nederlandse Reisopera en Opera Zuid roepen een nieuwe prijs voor jong ontwerptalent in het leven: de Dutch Opera Design Award. De drie operagezelschappen vragen jonge decor- en kostuumontwerpers om een ontwerp te maken voor de eerste gezamenlijke co-productie van de drie gezelschappen: Domenico Cimarosa’s Il matrimonio segreto.  

De inschrijving staat open voor decor- en kostuumontwerpers jonger dan vijfendertig, die nog niet hebben gewerkt aan een productie van een toonaangevend theatergezelschap of productiehuis Aanmelding voor de competitie kan zowel in teamverband als individueel. De ontwerpers moeten een compleet concept bedenken met zowel decor- als kostuumontwerpen voor Il matrimonio segreto. De deadline is 1 juni 2015.

Uit de inzendingen worden maximaal zeven finalisten geselecteerd. In september 2015 presenteren zij hun concept aan de jury bij De Nationale Opera (DNO) in Amsterdam. De jury bestaat onder anderen uit Pierre Audi (directeur DNO), Nicolas Mansfield (algemeen en artistiek directeur De Nederlandse Reisopera), Miranda van Kralingen (intendant Opera Zuid) en regisseur van de productie Monique Wagemakers.

Naar aanleiding van de presentatie wordt bepaald welk concept gerealiseerd wordt voor Il matrimonio segreto. De winnaar krijgt een bedrag van vijfduizend euro, als het winnende concept door een ontwerpersduo is ingediend krijgen zij ieder vijfentwintighonderd euro. In 2016 zal Il matrimonio segreto op tournee gaan door heel Nederland. 

Foto De parelvissers – De Nederlands ReisoperaMarco Borggreve