Joeri Dubbe heeft met zijn dansvoorstelling Chrono de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2012 gewonnen. De juryprijs van 45.000 euro is bestemd voor het maken van een nieuwe voorstelling. De Blind Date publieksprijs ging naar Marjolijn van Heemstra voor Family ’81.

De vakjury bestond dit jaar uit Martin van Ginkel (directeur VSCD), Daniella Groenberg (Female Economy), Karina Kroft (regisseur), Frank Noorland (programmeur Theater Bellevue) en Maarten Verhoef (directeur De Kunstmin Dordrecht). Zij koos Joeri Dubbe uit de vijf genomineerde theatermakers die het afgelopen seizoen te zien waren in de serie Blind Date – nieuwe theatermakers on tour. Over de winnende voorstelling zei de jury: ‘Het licht danste als het ware mee in de voorstelling en was zeer bepalend in de choreografie. Door de strakke en perfecte uitvoering en het samenspel van alle onderdelen in de voorstelling, werd dit een onvergetelijke theaterervaring.’

Joeri Dubbe (27) begon zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet. Na vier jaar maakte hij de overstap naar het Nederland Dans Theater II, om vervolgens in 2008 als freelance danser en choreograaf aan de slag te gaan. Hij maakte een aantal korte stukken voor Korzo producties en ontving in 2011 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.

Eerdere winnaars van de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs waren Ilay den Boer (2011), Sanja Mitrovic (2010), Leen Braspenning (2009), Daniëlle van den Ven en Joëlke Sanderse (2008), Laura van Dolron (2007) en Keren Levi (2006).

De serie Blind Date – nieuwe theatermakers on tour, die al negentien jaar bestaat, werd tot op heden georganiseerd door Theater Instituut Nederland (TIN) en mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en Fonds Podiumkunsten. Per oktober 2012 wordt de serie overgedragen aan het Bureau Promotie Podiumkunsten (BPP) vanwege de opheffing van het TIN per 1 januari 2013. Voor meer informatie zie www.theaterblinddate.nl