De opera Private view van onder anderen de Operadagen Rotterdam en de Nederlandse videokunstenaars van 33 ⅓ Collective heeft in Parijs de Rolf Liebermann Prize for Opera gewonnen. De aanmoedigingsprijs voor grensverleggend werk van jonge makers die een groot podium in Europa bereiken bestaat uit een geldbedrag van 75 duizend euro.

Private view is een coproductie van Operadagen Rotterdam, Muziektheater Transparant, Opera Vlaanderen, National Opera Bergen, Deutsche Oper Berlin, Concertgebouw Brugge en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg. De muziek is in handen van de Vlaamse componiste Annelies Van Parys, de regie van Tom Creed en de tekst van Jen Hedfield.

De multimediale voorstelling gaat op 13 mei in première in de Opera van Antwerpen. Op 28 mei is ze te zien tijdens de Operadagen Rotterdam in de Rotterdamse Schouwburg. Guy Coolen, artistiek leider van Operadagen Rotterdam, noemt het een enorme eer dat de voorstelling al voorafgaand aan de première wordt bekroond.

De aanmoedigingsprijs is vernoemd naar de mecenaatsclub van Opera Europa, een samenwerkingsverband van de grote Europese operahuizen en festivals. De jury bestaat uit een internationaal gerenommeerd gezelschap van operakenners, onder wie Pierre Audi van De Nationale Opera.

Foto: Palais de Garnier in Parijs, waar op 6 januari de prijsuitreiking plaatsvond.