Het Kameroperahuis, productiehuis voor muziektheater en opera in Zwolle, krijgt vanaf 1 november een nieuw onderkomen in Cultuurwerkplaats R10. Ook slaat het huis een nieuwe koers in, waarbij een collectief wordt samengesteld van jong muziektheater- en operatalent. De toekomst van het productiehuis was in gevaar doordat de gemeentelijke subsidie dreigde weg te vallen. Met deze nieuwe koers en de samenwerking met R10 is de subsidie alsnog veiliggesteld.

Het Kameroperahuis bestaat sinds 2007 en biedt zakelijke en artistieke ondersteuning aan professionele makers en gezelschappen in het productiehuis, en aan nog niet gevestigde makers in een werkplaats. Met de nieuwe koers komt daar een collectief bij, waarin jonge componisten, regisseurs, vormgevers, schrijvers, musici, acteurs en performers kunnen plaatsnemen. Doel van het collectief is om samen op zoek te gaan naar potentiële markten en partners, om ook buiten de theaters aandacht voor opera en muziektheater te genereren.

Voor het collectief werkt het Kameroperahuis samen met een aantal vaste partners waaronder ArtEZ, Nationale Reisopera, Dutch National Opera Academy, Operadagen Rotterdam, Theater Sonnevanck, Theater De Plaats, Nederlands Symfonie Orkest en November Music. De nieuwe directeur van de Nationale Reisopera, Nicolas Mansfield, maakt tevens deel uit van de selectiecommissie voor het collectief. Aanmelden voor de werving- en selectieprocedure kan tot 26 oktober via publiciteit@kameroperahuis.nl. Het collectief zal zichzelf begin februari 2013 presenteren op een nader te bepalen locatie in Zwolle.

(Persona – Studio Minailo/Kameroperahuis/Grachtenfestival)