Kameroperahuis Zwolle gaat verder onder een nieuwe naam: KASKO. Het gezelschap lanceerde de naam afgelopen vrijdag tijdens zijn jaarlijkse muziektheaterroute SPRUIT in Schouwburg Odeon. ‘We willen een open huis zijn, waarin de makers de richting en kleur bepalen, en een kas waarin ze kunnen groeien en zich ontwikkelen’, zegt publiciteitsmedewerker Martine Hoppen.

Het Kameraoperahuis is sinds zijn oprichting in 2015 een ontwikkelplek voor jong muziektheatertalent. De nieuwe naam KASKO, met als ondertitel ‘Huis voor muziektheater’, zou volgens het productiehuis beter aansluiten bij zijn werkwijze waarin alle makers hun eigen traject aangeboden krijgen en koers bepalen.

Daarnaast moet de naam de vaak ontstane verwarring tegengaan dat er alleen maar opera zou gemaakt worden. ‘We werken eigenlijk al jaren over de hele breedte van het muziektheatergenre. Van klassieke liedcycli en kameropera’s tot allerlei vormen van hedendaags muziektheater’, schrijft directeur Karin Netten in een persbericht.

Momenteel zijn er dertien jonge muziektheatermakers verbonden aan KASKO, middels een driejarig talentontwikkelingstraject. Het gezelschap werkt nu met (project)subsidies van fondsen en de provincie Overijssel, maar hoopt straks verder te gaan als Ontwikkelinstelling in de Basisinfrastructuur (BIS). Het gezelschap heeft daarvoor onlangs onder zijn nieuwe naam een aanvraag (500.00o euro) ingediend.

Foto: SPRUIT 2020 van KASKO, Erik Franssen