Het Nederlandse amateurtheater krijgt een nieuwe koepelorganisatie. Stichting Visie AmateurTheater (afgekort Stichting VAT) wil een ‘verbindende schakel’ zijn en de doorontwikkeling van het amateurtheater stimuleren.

VAT is ontstaan vanuit het Landelijk Netwerk Amateurtheater, dat sinds enkele jaren al informatie deelt met partners in het veld. Als stichting hoopt VAT nog meer haar stem te kunnen laten horen, belangrijke thema’s aan te zwengelen en concrete acties op te zetten. Dat is hoognodig, zegt coördinator Karlijn Vriend. ’17 procent van de georganiseerde amateurkunst in Nederland is theater, maar er was nog geen helemaal vertegenwoordiging, ook naar de politiek toe. Bij bijvoorbeeld de verdeling van de coronagelden konden wij zo onze belangen helemaal niet verdedigen’.

Naast Vriend, bestaat VAT voorlopig uit 3 bestuursleden: Leanne Heuwekemeijer, Thijn Kolk en Myriam Cloosterman. Ze kunnen aan de slag door de toekenning van 2 subsidieaanvragen binnen de Pilotregeling Nationaal Akkoord Amateurkunst bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. De eerste subsidie is gericht op het vormgeven van de organisatie, het maken van een meerjarenplan, het opzetten van communicatielijnen en het organiseren van een ontmoetingsmoment in het najaar van 2024. Er wordt ook gewerkt aan een website.

De tweede subsidie gaat naar een pilot rond Artistieke Vernieuwing. In samenwerking met onder andere Keunstwurk in Friesland en Huis voor de Kunsten Limburg worden vijf amateurtheatergroepen door aanstormende professionele artistieke begeleiders uitgedaagd om over hun grenzen heen te kijken en te vernieuwen. ‘Hiermee willen we stimuleren dat meer jonge makers aan de slag gaan in het amateurtheater én verenigingen de kans bieden zich artistiek te ontwikkelen’, legt Vriend uit. Voor beide werelden is hier volgens haar veel te winnen. ‘Amateurgroepen vinden het vaak lastig om een goede regisseur te vinden. Jonge makers kunnen in het amateur-circuit kilometers maken, het kan voor hen een grote speeltuin zijn.’

Wil je op de hoogte blijven van VAT? Mail naar info@visieamateurtheater.nl. Foto: Thijn Kolk, Myriam Cloosterman en Leanne Heuwekemeijer