Op 8 februari wordt tijdens het Holland Dance Festival voor de eerste keer de André Gingras Award uitgereikt, een nieuwe prijs voor choreografen. Hiermee vervult het bestuur van Stichting Gingras een wens van de begin 2013 overleden choreograaf André Gingras. Hij wilde het geld dat hij in het buitenland verdiende inzetten ten behoeve van een innovatieprijs.

De André Gingras Award is bestemd voor choreografen die artistieke risico’s durven te nemen en zich buiten de gebaande paden begeven. De prijs bestaat uit een vrij te besteden geldbedrag van drieduizend euro en een sculptuur. Stichting Gingras hoopt met de prijs een signaal aan dansmakers af te geven om opmerkelijk werk te maken.

Het moment en het evenement waarop de prijs in de toekomst zal worden uitgereikt wordt jaarlijks opnieuw gekozen. Ook zal de stichting voor elke nieuwe toekenning een jury samenstellen, dit jaar bestaande uit Anita van Dolen, programmeur dans van de Stadsschouwburg Amsterdam en Julidans, Hildegard Draaier, artistiek directeur van DOX en Leo Spreksel, artistiek directeur van het Korzo Theater in Den Haag. Zij hebben in het verleden intensief met André Gingras samengewerkt.

Stichting Gingras werd in 2009 opgericht door André Gingras zelf, voor de productie van zijn werk. Na zijn overlijden begin 2013 heeft de stichting haar doel veranderd in het ondersteunen van de danskunst in Nederland, met een focus op buitengewone danskunstenaars. Het bestuur bestaat uit voorzitter Arthur Rosenfeld, Ingrid van Frankenhuyzen, Joan van der Mast, René Vlemmix en Thomas Falk, die zich richt op advisering en uitvoering.

De Canadees Gingras kwam eind jaren negentig naar Europa, nadat hij met onder anderen Christopher Gillis, Doug Varone, Mariko Tanabe en de Doris Humprey Repertory Company had gewerkt en in het creatieve team van Robert Wilson had gezeten. In Nederland danste hij onder meer bij Meekers, waar hij voor het eerst ook als choreograaf aan het werk ging. Zijn doorbraak als choreograaf kwam met CYP17 op het CaDance Festival in 2000. In 2009 werd hij lid van de raad van toezicht van het Holland Dance Festival en in maart 2010 werd hij aangesteld als artistiek directeur van Dance Works Rotterdam. André Gingras overleed op 17 februari 2013 aan de gevolgen van kanker.

Foto: André Gingras