Deze zomer vindt in Theater Rotterdam de eerste editie van Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) plaats, een internationaal georiënteerde wedstrijd die zich uitsluitend richt op duetten. Het concours zoekt specifiek naar makers die de nieuwe generatie vertegenwoordigen en met hun bewegingstaal uiting geven aan het huidige tijdsgewricht. Zo hoopt de organisatie bij te dragen aan talentontwikkeling voor jonge choreografen in alle dansstijlen en nieuw werk een stimulans te geven.

Aan de wedstrijd zit een geldprijs van 100.000 euro verbonden, en dat is daarmee de grootste dansprijs in zijn soort. Het bedrag kan worden gebruik als productiebudget bij Scapino Ballet Rotterdam in samenwerking met het productiehuis van Theater Rotterdam. Daarnaast zijn er een drietal bescheidener geldprijzen te winnen: van 3500 euro, 2500 euro en 1500 euro. Die bedragen kunnen de winnende choreografen vrij besteden aan de ontwikkeling van hun carrière.

Ten slotte heeft de organisatie nog acht ‘Production Awards’ ingesteld. Die zijn gefinancierd door de deelnemende partners en stellen de winnaars in de gelegenheid om bij de desbetreffende organisatie als choreograaf aan de slag te gaan. Die partners zijn Codarts Rotterdam, Conny Janssen Danst, Scapino Ballet Rotterdam, Club Guy en Roni, Norrdans (Zweden), Kunsthumanoria (België), Maas theater en dans en Dansateliers.

RIDCC is een initiatief van Maya Roest en Mischa van Leeuwen, allebei dansers bij Scapino Ballet Rotterdam: ‘Wij willen onze expertise gebruiken om kansen te creëren voor jonge makers en de danswereld een nieuwe impuls te geven.’ De jury van RIDCC bestaat dit jaar uit Samuel Wuersten (Holland Dance Festival), Guy Weizman, Roni Haver (Club Guy and Roni), Ed Wubbe (Scapino Ballet Rotterdam), Mira Helenius Martinsson (Norrdans), Dave Schwab (Theater Rotterdam), Peggy Olislaeger (Rambert) en voorzitter Jan Zoet (directeur Academie voor Theater en Dans, HKA).

Makers kunnen zich tot 1 april aanmelden via de site. De competitie staat open voor nieuwe en bestaande duetten, niet ouder dan maart 2016. Uit de aanmeldingen selecteert de jury zestien stukken, die op 21 en 22 juni in TR Schouwburg in Rotterdam worden getoond. Op 23 juni vindt de finale plaats, waarna de jury de winnaars bekendmaakt. Het is de bedoeling dat het RIDCC een jaarlijks evenement wordt.

Foto: Nienke Elenbaas