De hoofdprijs van de eerste Rotterdam International Duet Choreography Competition ging zaterdagavond naar de Griekse choreografen Danae Dimitriadi & Dionysios Alamanos. Ze voerden hun duet Uncia zelf uit. Zeven andere duetten vielen in de prijzen, die variëren van geldbedragen tot ondersteuningsprogramma’s bij dansgezelschappen.  

Competities voor solodans zijn er volop, maar voor duetten is de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) de eerste wedstrijd ter wereld. De RIDCC is een initiatief van Maya Roest en Mischa van Leeuwen, dansers van Scapino Ballet Rotterdam. De duetten hoefden niet speciaal voor de competitie gemaakt te zijn, als ze maar niet ouder waren dan twee jaar. Uit de 320 inzendingen op video uit veertig landen selecteerde de pre-jury (Roest en Van Leeuwen, Tim Persent, Daria Tortorelli en Chiara Mezzadri) een longlist van zeventien duetten.

Uit de halve finales op 21 en 22 juni koos de jury zeven finalisten die zaterdag te zien waren. Deze jury bestond uit Samuel Wuersten (Codarts/Holland Dance Festival), Roni Haver (Club Guy & Roni), Ed Wubbe (Scapino Ballet Rotterdam), Mira Helenius Martinsson (Norrdans, Zweden), Dave Schwab (Theater Rotterdam), Peggy Olislaegers (Rambert, Londen) en voorzitter Jan Zoet (Academie voor Theater en Dans Amsterdam). De competitie is nadrukkelijk bedoeld voor choreografieën, dus de beoordelaars stonden voor de lastige taak om door de uitvoering heen te kijken.

Talentontwikkeling en zichtbaarheid
Een van de doelen van RIDCC is iets te doen aan het gat dat de bezuinigingen op de kunsten hebben geslagen in de mogelijkheden voor beginnende choreografen, zowel financieel als op het gebied van zichtbaarheid en presentatiemogelijkheden. Daarom is de samenwerking gezocht met Conny Janssen Danst, Scapino Ballet Rotterdam, Club Guy & Roni, Dansateliers, Norrdans, Maas Theater en Dans en de dansopleidingen Codarts uit Rotterdam en Kunsthumanoria uit Brussel. Al die organisaties adopteerden duetten. Ze gaan die instuderen met eigen dansers, geven de ruimte voor repetities en uitvoeringen of nodigen choreografen uit voor werk- en onderzoeksperiodes.

Grootste dansprijs ter wereld
In de duetten waren trends van de laatste tijd te zien, zoals beginnen in schaars strijklicht en werken met een geluidsdecor in plaats van muziek, maar dat stond een veelzijdige avond niet in de weg. De Koreaanse Jinhwan Seok sleepte de derde prijs (1500 euro) in de wacht voor zijn humoristische, originele en scherp gearticuleerde mimische duet Oda gada. Courtney Mazeika en Marlie Couto kregen de tweede prijs (2.500 euro) voor het klassiek aandoende Eventually. In Don’t, kiss van Fabio Liberti zijn twee mannen praktisch het hele stuk lang met de lippen aan elkaar vastgeplakt. Er blijkt vanuit die positie nog verrassend veel mogelijk te zijn; vooral hun armen gaan het gevecht met elkaar aan. Liberti ging naar huis met de eerste prijs van 3500 euro.

Maar er was nog een prijs in de buitencategorie. De Stichting Droom en Daad, die put uit het vermogen van de Rotterdame ondernemersfamilie Van der Vorm, stelde een productieprijs ter beschikking van honderdduizend euro, de grootste dansprijs ter wereld in zijn soort. Hij werd gewonnen door Danae Dimitriadi en Dionysios Alamanos uit Griekenland, die zich voor Uncia lieten inspireren door het sneeuwluipaard en andere bedreigde natuur. Ze voerden hun duet achter elkaar gezeten uit, kwamen niet van hun plaats, maar lieten armen, handen en vingers spreken. De jury zei dat zij gefascineerd was door het simpele uitgangspunt, dat de choreografen wisten uit te bouwen tot een indrukwekkende kijkervaring.

Met de gewonnen ton mogen Dimitriadi en Alamanos in samenwerking met Scapino Ballet Rotterdam een nieuwe productie gaan maken bij het productiehuis van Theater Rotterdam.

Het is de bedoeling dat de Rotterdam International Duet Choreography Competition een jaarlijks terugkerend evenement wordt. De volgende editie is gepland op 27-29 juni 2019. De inschrijving staat open van 1 januari tot 1 maart van het komend jaar.

Foto: Danea Dimitriadi & Dionysios Alamanos, Nienke Elenbaas