Uit de voordrachten van professionals uit het dansveld zijn de choreografen Cecilia Moisio, Juanjo Arqués en Jan Martens genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Voorafgaand aan het Festival de Nederlandse Dansdagen presenteren zij hun plan voor een nieuw te maken werk aan een commissie. De winnaar wordt tijdens het openingsprogramma van het festival bekend gemaakt en hij of zij wordt uitgenodigd om het nieuwe werk te realiseren en in première te laten gaan tijdens het festival van volgend jaar. De gemeente Maastricht stelt hiervoor 12.000 euro beschikbaar.

De commissie waaraan de drie genomineerde choreografen hun plannen voor een nieuw werk voorleggen bestaat uit festivaldirecteur Peggy Olislaegers (voorzitter), choreograaf Ed Wubbe, wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Ton Smeets en Jo Hoen van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht en directeur Branko Popovic van Fashionclash Maastricht. Zij kiezen de winnaar op basis van hun artistieke plan en hun cultureel ondernemerschap.

Eerdere winnaars waren o.a. Giulio D’Anna (2013), Alida Dors (2012), Joeri Dubbe (2011), Muhanad Rasheed (2010) en Erik Kaiel (2009). De voorstelling R_ESISTERE van Giulio D’Anna, de winnaar van vorig jaar, gaat op zaterdag 4 oktober tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première.

Foto Cecilia Moisio: Jamain Brigitha