Het Nederlands Dans Theater (NDT) schort de positie van Marco Goecke als associate choreographer op. Dit laat het gezelschap weten in reactie op de open brief van een groot aantal theatercritici die vandaag op Theaterkrant verscheen.

De open brief was een reactie op de verklaring van NDT naar aanleiding van het hondenpoep-incident tussen choreograaf Marco Goecke en theatercritica Wiebke Hüster.

Het gezelschap stuurde vanavond de volgende verklaring:

NDT laat weten dat we de positie van Marco Goecke als associate choreographer opschorten. Dat houdt in dat hij het komend seizoen geen nieuw werk meer zal creëren. We zullen het uitvoeren van Marco Goeckes bestaand repertoire, gemaakt in samenwerking met de dansers en het team van NDT, voortzetten.

NDT keurt de gebeurtenis die op 11 februari in Hannover plaatsvond tussen Marco Goecke en een recensent van Frankfurter Allgemeine Zeitung in alle toonaarden af. Als we dat niet duidelijk genoeg hebben gesteld, dan spijt ons dat. Ook NDT ziet deze gebeurtenis als een aanval op de persvrijheid.

NDT draagt graag bij aan een constructieve dialoog over de relatie tussen journalisten en medewerkers die betrokken zijn bij artistieke producties. Wij zien dit als een bredere discussie tussen de kunstsector en haar recensenten.

foto TAKE ROOT van NDT, Rahi Rezvani