Choreograaf Marco Goecke heeft zijn excuses aangeboden voor het besmeuren van een Duitse danscritica met hondenpoep, afgelopen zaterdag in de Staatsopera van Hannover. ‘Ik wil mijn excuses aanbieden aan alle betrokkenen, in de eerste plaats aan mevrouw Hüster, voor mijn absoluut onaanvaardbare actie’, schrijft hij in een persstatement. ‘Achteraf realiseer ik me duidelijk dat dit een schandelijke daad was in de hitte van het moment en een overdreven reactie.’

De betrokken recensent, Wiebke Hüster, had in de Frankfurter Allgemeine Zeitung een kritische recensie geschreven over Goeckes voorstelling In the Dutch Mountains bij het Nederlands Dans Theater. Toen hij haar later zag bij een nieuwe première in Hannover, gooide Goecke tijdens de pauze hondenpoep in haar gezicht.

Naast het maken van excuses vraagt Goecke ook om ‘enig begrip’. Hij was gespannen vanwege twee snel op elkaar volgende premières en de theatersector bevindt zich in een moeilijk post-coronatijdperk. Cultuurkritiek moet zich in deze tijd volgens hem ‘afvragen waar het de grens overschrijdt om te beledigen, werken te kleineren, te pesten en zaken te schaden. Dit is wat mevrouw Hüster, althans tegenover mij, jarenlang keer op keer op min of meer subtiele wijze met haar vaak hatelijke kritiek heeft gedaan. Mijn excuses voor het feit dat mijn halsband uiteindelijk barstte.’

Het NDT liet gisteren al weten ten zeerste te betreuren dat dit incident met zijn associate choreograaf heeft plaatsgevonden. ‘Dit handelen is in strijd met onze waarden die we als leidraad in al onze samenwerkingen hanteren.’ Inmiddels heeft het gezelschap met Goecke gesproken, waarna hij zijn excuses aanbood. ‘Ik schrok van mijn eigen impulsieve gedrag. Daar verontschuldig ik me voor’, schreef hij het NDT. ‘Het was een uiting van diepe en langdurige frustratie, maar daarmee valt het niet goed te praten.’ Ook biedt hij zijn excuses aan voor de mogelijk schade die hij toebracht aan de reputatie van NDT, ‘al jaren een gewaardeerde opdrachtgever’.

Het dansgezelschap laat verder weten dat het hele team aangeslagen is door de situatie en er intern een breed en moeilijk gesprek heeft plaatsgevonden. Omdat Goecke rekenschap geeft van zijn daad, continueert het gezelschap de lopende Nederlandse tournee van In the Dutch Mountains.

Foto: Rahi Rezvani, I love you, ghosts (2022) van Marco Goecke voor NDT 1