Marco Goecke verruilt Scapino Ballet Rotterdam voor het Nederlands Dans Theater. Goecke trad in 2005 aan als huischoreograaf bij Scapino en viel met zijn zeer eigen choreografieën in de smaak bij publiek en critici. Scapino presenteerde twaalf dansstukken van Goecke waaronder zes nieuwe creaties. Hij won internationale prijzen, waaronder de Nijinsky Award en de Duitse Theaterprijs. Goecke gaat met ingang van het seizoen 2013-2014 als ‘associate choreographer’ bij het NDT aan de slag.

Als opvolger van Goecke heeft Scapino de jonge Taiwanese choreografe Fang-Yu Shen (31) vanaf januari 2013 benoemd tot nieuwe huischoreograaf. Zij zal de komende twee jaar drie balletten creëren. Fang-Yu Shen won in 2011 de Prijs van de kritiek en dit jaar de 2e Choreografieprijs op het Internationale Choreografenconcours in Hannover, dat onder artistieke leiding staat van Ed Wubbe. De jury omschreef haar werk als ‘buitengewoon fascinerend vanwege de combinatie van dynamiek en snelheid met vormbewuste precisie’. Zij zal haar Scapinodebuut maken in de voorstelling TWOOLS 15, die op 5 juni 2013 in première gaat, gevolgd door een repertoirestuk in oktober 2013.

De Duitse choreograaf Felix Landerer zal eveneens de komende twee jaar aan Scapino verbonden zijn, als ‘resident choreographer’. Landerer (36) werkt sinds 2006 in Hannover aan een veelbelovende carrière als choreograaf. In 2010 maakte hij zijn Scapinodebuut met Fake one, dat één van de verrassingen van TWOOLS 13 was en geselecteerd werd voor de Nederlandse Dansdagen. In februari 2013 creëert hij een nieuw stuk voor de productie Le chat noir.

Volgens Ed Wubbe, artistiek directeur van Scapino, past het aantrekken van Fang-Yu Shen in de Scapino-traditie om jong en in Nederland nog ongezien talent voor een groot publiek te presenteren. ‘Na choreografen als Nanine Linning, Georg Reischl en Marco Goecke, ben ik ervan overtuigd dat we met de volstrekte eigenheid van Fang-Yu en Felix het publiek opnieuw zullen verrassen.’