Bob Fosko is vrijdag in Amsterdam overleden. Dat maakte zijn familie afgelopen weekend bekend. De frontman van onder meer De Raggende Manne speelde ook in verscheidene muziektheatervoorstellingen. 

Bob Fosko (pseudoniem van Geert Timmers) werd in 1955 geboren in Baarn. Voor de keuze van zijn artiestennaam heeft hij zich waarschijnlijk laten inspireren door de chocoladepseudoniemen die Wim T. Schippers verzon voor de spelers in de tv-serie Het is weer zo laat! (Fosco was een bekend chocolademelkmerk).

Na te zijn afgekeurd voor militaire dienst ‘wegens non-coöperatief gedrag, lichte hartruis en een lui oog’ volgde Fosko in Utrecht de Academie voor Expressie. Vanaf 1982 werkt hij als acteur: eerst als trainingsacteur bij de politieacademie en het Instituut voor Psychotrauma, later in talloze rollen op toneel, tv en filmdoek.

In het theater speelde Fosko vooral in musicals en muziektheatervoorstellingen. Hij was onder meer straatmuzikant De Mop in de Jantjes, Alfred P. Doolittle in My Fair Lady (Joop van den Ende Theaterproducties BV), Willy Alberti in Kerstfeest in de Jordaan (Zonnehuis Muziektheater), Jake Blues in The Official Tribute To The Blues Brothers en vader in de jeugdtheatervoorstellingen Hondje (RO Theater) en Ontspoord (De Toneemakerij). De acteurs uit de laatste voorstelling kregen in een recensie op onze site veel lof. ‘Ze zingen zoals ze spelen: ingehouden, ruig, zweterig, met van pijn vertrokken harten. Ze ademen dan weer desolate vertwijfeling, dan weer hardnekkige moed. Prachtig.’

Voor de productie Mama Tandoori (Niehe Media) schreef Fosko de muziek. Met zijn muziek werd hij ook het meest bekend. Gedurende zijn loopbaan formeerde hij diverse bands, zoals De Raggende Manne ( ‘Poep in je hoofd’), Hakkûhbar (‘Gabbertje’), Gorelev en Groep Fosko. Op reizend theaterfestival De Parade trad hij vele malen op met gelegenheidsformaties. Het programma Nog Meer Rottigheid, dat hij maakte met Pierre van Duyl en Maarten van Roozendaal, werd in 2006 bekroond met De Mus, de prijs voor het beste optreden tijdens De Parade.

Fosko was al geruime tijd ernstig ziek. Toen in 2019 bekend werd dat zijn slokdarmkanker was uitgezaaid, zei hij in een interview op NPO Radio 1: ‘Ik zie wel waar het schip strandt. Ik ben heel blij dat ik er nog ben en die laatste periode moeten we er wat leuks van maken, lijkt mij.’ Vorige maand zong hij samen met zijn dochter Ella Timmers, beter bekend als Ella Wonder, in Mondo over zijn ziekte het lied ‘Het klopt’. Op zijn sterfdag werd nog zijn single ‘Fluiten’ uitgebracht.

Foto: Sanne Peper