Theatermakers Marte Boneschansker, Nastaran Razawi Khorasani en het duo Sonja van Ojen en Hendrik Kegels hebben de BNG Bank Theaterprijs 2020 gewonnen. Dat werd vanmiddag bekend gemaakt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. De winnaars van de stimuleringsprijs krijgen elk 15 duizend euro. Tevens werd het Anne Faber Stipendium voor aanstormende zakelijk leiders uitgereikt aan Felix Welsink.

Boneschansker won de prijs voor haar concept voor BLOOS de mannen, het vervolg op haar eerdere theaterinstallatie BLOOS (2018). ‘Met haar eigen en sensitieve makerschap werkt Boneschansker aan een herkenbare signatuur en maakt de jury nieuwsgierig naar de diversiteit aan perspectieven op mannelijke intimiteit’, schrijft de jury.

Over het winnende concept DORP van Sonja van Ojen en Hendrik Kegels zegt de jury: ‘De verbeeldingsvolle kracht van de beschreven miniatuurwereld in de maquette maakt nieuwsgierig naar hoe de wereld waarin wij leven terugkomt in de performance.’

Nastaran Rasawi Khorasani maakt met haar concept Absent Voices een voorstel voor duetten met stemmen van afwezige kinderen uit Iran. De jury zegt geprikkeld te zijn door ‘het principe van ‘act local, think global’ en het inhoudelijk ingaan op (nieuwe) werkelijkheden van lockdowns en postlockdowns’.

Vanwege de corona-uitbraak werd in mei besloten om de BNG Bank Theaterprijs ter waarde van 45 duizend euro dit jaar niet zoals gebruikelijk aan de maker(s) van één voorstelling uit het voorbije seizoen uit te reiken, maar de drie beste voorstellingsconcepten voor een productie ‘op maat van de anderhalvemetersamenleving’ te belonen. Eind augustus maakte de jury een shortlist van zeven makers en groepen bekend. Behalve de drie winnaars waren dat Emma Berentsen, playField., ROTOR en Venus Pop Grotto.

Felix Welsink won het derde Anne Faber Stipendium, dat tevens 15 duizend euro bedraagt. De selectiecommissie looft Welsink om zijn enthousiasme, ambitie en zelfverzekerdheid. Het bedrag mag worden gebruikt voor scholing, coaching, netwerkvorming en een kleine bijdrage in het levensonderhoud.

Foto: Anna van Kooij