Musicalacteur en choreograaf Stanley Burleson krijgt de Gouden Genesiuspenning 2017, een onderscheiding van Stichting Tekstpierement voor ‘een podiumkunstenaar met uitzonderlijke talenten’. Frank Sanders reikt de penning op 13 november uit tijdens een feestelijk programma in de koepelkerk in Amsterdam.

‘Stanley is een veelzijdige theaterpersoonlijkheid die niet alleen een enorme carrière op het toneel heeft, maar een net zo’n indrukkwekkend oeuvre achter de schermen als choreograaf’, laat Stichting Tekstpierement weten. Het bestuur waardeert ook  dat hij zijn kennis doorgeeft ‘aan jonge theatermakers en -performers door het geven van lessen, workshops en masterclasses’.

Stichting Tekstpierement is ontstaan vanuit het gezelschap Kabaret TeksTpieremenT van Frank Sanders en Jos Brink. De Gouden Genesius Penning – met daarop de tekst ’Guide my carrreer’ – is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan het werk van Brink. Die kreeg de originele Genesius Penning ooit van de erven van Wim Sonneveld, die hem op zijn beurt van Hollywood-acteur Fred Astaire ontving. In 2015 ging de onderscheiding naar Ara Halici en in 2016 naar Karin Bloemen.

Naast de Gouden Genesius Penning rijkt Stichting Tekstpierement ook zilveren Genesius Penningen uit aan ‘talentvolle en ondernemende podiumkunstenaars die hun sporen op en achter het toneel ruim verdiend hebben’. Alle laureaten worden sinds 2015 automatisch lid van het Sint Genesius Gilde. Dragers van een gouden penning zijn er meester en dragers van een zilveren penning gezel. Het is de bedoeling dat de meesters er hun kennis en ervaring gaan delen. Gezellen kunnen na verloop van tijd ‘verheven’ worden tot Gilde Meester.

De heilige Genesius van Rome (286 – 303) is de beschermheilige van de podiumkunstenaars, de acteurs, de dansers en de clowns.