Lector Marijke Hoogenboom verlaat na 25 jaar de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Ze wordt per 1 juli directeur van de faculteit voor Podiumkunsten en Film bij de Zürcher Hochschule der Künste.

Marijke Hoogenboom heeft sinds 1994 aan de wieg gestaan van vele initiatieven en afdelingen binnen de academie en de overkoepelende Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Samen met Ritsaert ten Cate was zij een van de oprichters van de tweede-fase theateropleiding DasArts, de huidige master DAS Theatre. Sinds 2003 is Hoogenboom verbonden als lector aan de hogeschool en onder andere verantwoordelijk voor het hogeschoolbrede ‘Artists in Residence-programma’ (AIR).

Vanaf 2012 maakt Marijke Hoogenboom als lector deel uit van de academie, waar zij de grondlegger is van de onderzoeksgroep ‘Podiumkunsten in Transitie’, het huidige DAS Research. In die hoedanigheid geeft ze leiding aan het onderzoek aan de academie  en DAS Graduate School. Daarnaast is zij lid van het Academiebestuur, voorzitter van DAS Graduate School en was zij bepalend voor de oprichting van de gemeenschappelijke ruimte voor de masteropleidingen en 3de cyclus, DAS Graduate School in 2015.

De Zürcher Hochschule der Künste wordt gezien als een van de belangrijkste kunsthogescholen in Europa. De school biedt bachelor- en masteropleidingen aan 2100 studenten op het gebied van design, film, beeldende kunst, muziek, dans, theater, transdisciplinariteit en docentenopleidingen in kunst en design.

Foto: Thomas Lenden