Anthony Heidweiller wordt 15 augustus de nieuwe directeur van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Hij volgt Marjo van Schaik op, die deze positie ad interim vervulde na het vertrek van Jan Zoet in februari 2019.

‘Met Anthony Heidweiller krijgt de Academie voor Theater en Dans een directeur die de Nederlandse podiumkunsten tot in zijn vezels kent’, reageren Bert Verveld en Annet Lekkerkerker van het College van Bestuur. Heidweiller was onder meer artistiek directeur van het Yo Opera Festival, Vocal Statements en Opera Forward Festival. Sinds 2019 is hij verbonden aan het Festival Aix en Provence in Frankrijk.

Voor zijn werk ontving Heidweiller onder andere de Prins Bernhard Cultuurprijs voor educatie en de Cultuurprijs van de stad Utrecht. Hij is sinds 2019 lid van de Akademie van Kunsten.

Bij de Academie voor Theater en Dans is Heidweiller ook geen onbekende. Als artistiek directeur van het Yo Opera Festival en het Opera Forward Festival werkte hij jaren lang samen met studenten en docenten van de diverse opleidingen. In 2010 was hij Artist in Residence bij de AHK, waar hij interdisciplinaire projecten ontwikkelde in samenwerking met het conservatorium.

Volgens het College van Bestuur weet Heidweiller tevens ‘met een scherp oog voor inclusie heersende tradities te doorbreken’.  Ze hebben het volste vertrouwen dat hij met die kwaliteiten de Academie voor Theater en Dans ‘de toekomst in kan leiden’. Heidweiller zelf hoopt in de komende jaren ‘studenten te inspireren, zodat zij de Academie voor Theater en Dans met inzicht en kennis verlaten om zichzelf vervolgens een leven lang verder te kunnen ontwikkelen.’

Foto: Jelmer de Haas