Jan Zoet wordt de nieuwe algemeen directeur van het Haagse Zuiderstrandtheater en – vanaf 2021 – van Amare. Hij neemt dan na bijna zeven jaar afscheid als directeur van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. In Den Haag volgt Zoet Henk Scholten op die met pensioen gaat.

Samen met zakelijk directeur Leontien Wiering gaat Jan Zoet eerst de directie vormen van het Zuiderstrandtheater en later van Amare, vanaf 2021 het nieuwe Huis voor de Podiumkunsten aan het Spuiplein in Den Haag. Amare wordt dan de nieuwe thuisbasis voor het Zuiderstrandtheater (ook Dans- en Muziekcentrum Den Haag), samen met het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest.

Zoet (1958) is nu directeur van de Academie voor Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en tevens voorzitter van de belangenvereniging voor kunst, cultuur en erfgoed Kunsten ’92. Van 1998 tot 2013 was Zoet directeur van de Rotterdamse Schouwburg/Productiehuis Rotterdam, waar hij (mede-)initiatiefnemer was van onder meer Festival De Internationale Keuze, Rotterdam Circusstad en Operadagen Rotterdam. Eerder was Zoet zakelijk leider van Theatergroep Hollandia en programmamaker bij het roemruchte Mickery Theater.

Jan Zoet kijkt uit naar zijn nieuwe functie. ‘Ik heb in mijn loopbaan in de kunsten altijd werelden willen verbinden. Amare wil een nieuw huis zijn voor heel Den Haag, een ontmoetingsplek waar mensen uit alle delen van de stad zich thuis voelen. Een huis waar trotse wijkbewoners hun eigen stadsprogramma beleven en waar ook de internationale wereldtop van de kunsten komt, omdat daar een nieuwe standaard in cultuurbeleving wordt ontwikkeld. Om dat voor elkaar te krijgen met het team van het Zuiderstrandtheater en met de andere bewoners vind ik een mooie uitdaging. En ik ben er van overtuigd dat dit mogelijk is in Den Haag.’

Foto: Bibi Veth