Marieke Heebink en Ramsey Nasr zijn bekroond met de Theo d’Or en Louis d’Or voor beste dragende rol van het afgelopen theaterseizoen. Heebink won voor haar rol in Medea van Toneelgroep Amsterdam en Nasr voor zijn rol als Howard Roark in The Fountainhead van Toneelgroep Amsterdam. Vincent van der Valk won de Arlecchino voor beste mannelijke ondersteunende rol voor zijn rol van Louis in Angels in America van Toneelgroep Oostpool en Antoinette Jelgersma de Colombina voor beste vrouwelijke ondersteunende rol voor haar rol in Genesis van het Nationale Toneel.

De belangrijkste Nederlandse toneelprijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. 

Heebink dankte haar toneelvaders Theu Boermans, Gerardjan Rijnders en Ivo van Hove, en sprak de ‘vurige hoop’ uit dat er meer vrouwen op machtsposities in het toneel komen. Nasr legde de verbinding met zijn personage uit The Fountainhead: ‘Mijn personage houdt niet van prijzen. Nou: fuck you, Howard Roark, ik ben hier heel blij mee!’ Maar ook gaf hij toe van Roark te houden, omdat zijn compromisloze houding nodig is in de kunst, zei Nasr. ‘Evenals Roark moeten we niet bang zijn om te doen wat we willen. Kunst kent geen compromis.’

De Gouden Krekel voor beste jeugdtheaterproductie werd toegekend aan De Tantes van de Toneelmakerij. De Gouden Krekel voor beste jeugdtheaterprestatie ging naar Ramses Graus voor zijn rol in De grote illusionist van Het Filiaal. Johan Doesburg won voor de tweede keer dit festival een prijs: tijdens het Gala werd hij onderscheiden met de Regieprijs voor Genesis, die hij maakte bij het Nationale Toneel. Eerder deze week won hij de Prijs van de Kritiek. De Mimeprijs ging naar Jef Van Gestel voor Voetbal op hoge hakken van de Kopergietery.

Recensent, toneelkenner en docent Loek Zonneveld kreeg de Prosceniumprijs uit handen van regisseur Erik Vos, voor zijn levenslange bijdrage aan het Nederlands toneel. De ACT Award werd toegekend aan Waldemar Torenstra, die onlangs afscheid nam van zijn bestuursfunctie bij ACT, de belangorganisatie voor acteurs. Zowel Zonneveld als Torenstra waren met een smoes het theater ingelokt, waardoor het winnen van de prijs voor verrassing en ontroering zorgde.

De presentatie van de avond was in handen van Maarten Heijmans, die dat vol humor en muzikaliteit uitstekend deed in regie van Greg Nottrot en met teksten geschreven door Jibbe Willems. In zijn openingslied nam hij, bijgestaan door vier halfnaakte dansers met witte engelenvleugels, het afgelopen theaterseizoen nog eens door, met verwijzingen naar het succes van Angels in America, de toneelschoolaffaire en de uitreiking van de Mimeprijs door Mei Li Vos een jaar geleden, die vloekte in de kerk door naar pantomime te verwijzen.

Ook werden de overledenen herdacht, waarbij met name de dood van Matthijs Rümke een dag eerder extra aandacht kreeg.