In het radioprogramma Opium op 4 maakte voorzitter Boris van der Ham van de Nederlandse Toneeljury vrijdagavond de eerste nominaties bekend voor de VSCD Toneelprijzen. Hoofdgast Camilla Siegertsz, die in het programma zat om te praten over de productie De verleiding van een Moordvrouw van Rick Engelkes Theaterproducties, bleek een van de genomineerden.

In het Avrotros-programma van presentator Hans Smit maakte Boris van der Ham de namen bekend van de eerste genomineerden voor de VSCD Toneelprijzen: de Louis en Theo d’Or voor de beste vrouwelijke en mannelijke hoofdrol van het seizoen en de Colombina en de Arlecchino voor respectievelijk de beste vrouwelijke en de beste mannelijke bijdragende rol.

Voor de Theo d’Or werden genomineerd: Halina Reijn voor haar titelrol in Maria Stuart van Toneelgroep Amsterdam, Chris Nietvelt voor haar rol als Elizabeth I in dezelfde voorstelling en Marieke Heebink voor haar rol in Simon Stone’s regie van Medea, eveneens van Toneelgroep Amsterdam.

Voor de Louis d’Or zijn de genomineerden Hajo Bruins voor zijn rol in Welkom in de familie van DeLaMar Producties, Victor Löw voor zijn rol in De verleiders: door de bank genomen van Bos Theaterproducties en Ramsey Nasr voor zijn rol in The Fountainhead van Toneelgroep Amsterdam.

De eerste Arlecchino-genomineerden zijn Ward Weemhoff van De Warme Winkel voor zijn spel in Gavrilo Princip en Hubert Fermin voor As you like it door het Nationale Toneel. Colombina-nominaties gingen naar Loes Luca voor haar rol in Bedscènes van DeLaMar Producties en naar Camilla Siegertz voor haar rol in Een bruid in de morgen van regisseur Maren Bjørseth bij TA2 en Frascati.

De winnaars worden in september bekendgemaakt tijdens het Nederlands Theatergala, onderdeel van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Foto Maria Stuart (met in het midden Halina Reijn en Chris Nietvelt): Jan Versweyveld