Het Leids Cabaret Festival 2013 is gewonnen door De Partizanen. Het Amsterdamse duo, bestaande uit Merijn Scholten en Thomas Gast, won zowel de jury- als de publieksprijs op de 35e editie van het festival.

Het duo kent elkaar van de Comedytrain en besloot in 2012 de krachten te bundelen. De jury noemde De Partizanen een aantrekkelijk en energiek duo, oorspronkelijk en authentiek en met een volledig onvoorspelbare verhaalopbouw. Uit het juryrapport: ‘Het natuurlijke en zelfverzekerde van hun theateraanwezigheid straalt een groot spelgemak uit. Merijn Scholten en Thomas Gast hebben ons overrompeld door het gemak waarmee ze de meest absurdistische teksten en sketches ten tonele voeren en dat met elke speeldag nieuw materiaal. Door de wonderlijke wendingen, de verwarring en afwisseling zaten we als jury op het puntje van onze stoel.’

De andere twee finalisten waren Kiki Schippers uit Den Bosch en Jan Beuving uit Utrecht. Schippers speelde met haar twee muzikanten Dagvriend, vol persoonlijke verhalen over liefde, dorst en de dood. De jury concludeerde dat Schippers alles heeft wat je als cabaretière zou willen hebben. ‘Een theatraal lijf, een prachtige stem, een geweldige timing en het vermogen de ziel te kunnen raken.’ Beuving speelde met pianist Daan van Eijk het programma Lot. Ze kennen elkaar van de bètafaculteit van de Universiteit Utrecht, waar Beuving is afgestudeerd in wiskunde. Volgens de jury blijkt ‘deze wiskundige over een fijnzinnige poëtische geest te beschikken waarmee hij de zaal moeiteloos op zijn hand krijgt’.

Verschillende bekende cabaretiers begonnen hun carrière op het Leids Cabaret Festival, onder wie Najib Amhali, Lebbis & Jansen, Sanne Wallis de Vries, Sara Kroos, Wim Helsen en Kees Torn. Vanaf maart 2013 touren de finalisten van deze editie langs de Nederlandse theaters.