Laura Cull Ó Maoilearca wordt vanaf volgend studiejaar lector en hoofd van Das Graduate School, de koepel voor de masteropleidingen aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Ze volgt Marijke Hoogenboom op, die vorig jaar vertrok naar de Zürcher Hochschule der Künste in Zwitserland.

Ó Maoilearca haalde haar PhD in Drama aan de Universiteit van Exeter en is momenteel directeur bij het Center for Performance Philosophy aan de University of Surrey in Groot-Brittannië. Hier doet ze onderzoek naar de filosofische dimensies van theater en performance. Ze publiceerde diverse boeken en artikelen over Performance Philosophy en is een kenner van het werk van filosofen als Gilles Deleuze, François Laruelle en Alain Badiou.

In Amsterdam gaat Ó Maoilearca leiding geven aan de masterprogramma’s van de Academie voor Theater en Dans en de onderzoeksinitiatieven van de afdeling DAS Research (THIRD). Directeur Marjo van Schaik noemt haar een enorme aanwinst.Dankzij haar ervaring op het gebied van theaterwetenschap en kunstfilosofie kan zij richting geven aan ons onderzoeksprogramma en onze masterruimte verder ontwikkelen. Daarnaast is Laura werkzaam geweest als beeldend kunstenaar en kent de kunstpraktijk als maker.’

De nieuwe lector noemt de opleiding ‘een zeer inspirerende plek – wat betreft de kunstbeoefenaars die het koestert en de waarden die het uitdraagt’. Hoewel ze ‘grote schoenen moet vullen’, kijkt ze er naar uit om ‘bij te dragen aan het verder ontwikkelen van de school als een omgeving waar creatieve praktijken en innovatief onderzoek kunnen gedijen’.