Op Vlaamse sociale media is commotie ontstaan na een incident tijdens een schoolvoorstelling van zanger en performer Stijn Meuris. Op een middelbare school in Diepenbeek keilde de zanger een smartphone door de zaal van een zeventienjarige leerling die weigerde te stoppen met daarop te spelen. Naar aanleiding van alle reacties besloot de zanger met onmiddellijke ingang te stoppen met schoolvoorstellingen. 

Stijn Meuris, frontman van de Belgische bands Noordkaap en Monza, bezoekt al jaren middelbare scholen, eerder met Stijn en de sterren en de laatste jaren met Limburg 1914-1918, een voorstelling over de Eerste Wereldoorlog. Het incident in de school van Diepenbeek noemde de zanger op het Vlaamse radio 2 ‘klein maar fel’. Het begon volgens hem toen een tiener met z’n smartphone zat te prutsen tijdens de voorstelling, terwijl vooraf duidelijk gezegd was dat dat niet kon. ‘Ik heb die jongen, eerst vriendelijk en met humor toegesproken, maar dat escaleerde vrij snel. En ja, ik heb zijn telefoon afgenomen en hem de zaal uitgezet.’

De voorstelling werd uiteindelijk stilgelegd. Daarna volgde een gesprek met de schooldirectie en later nog met gedeputeerde van onderwijs Jean-Paul Peuskens, waarbij Meuris telkens zijn verontschuldigingen aanbood.

Meuris vertelde op radio 2 dat hij vooral overweldigd werd door de emotionele reacties van de rest van de groep en de gevolgen daarna op sociale media. ‘Daar word ik echt geframed als een halve zot.’ Hij zou de leerlingen paniekaanvallen en tranen bezorgd hebben en ze emotioneel beschadigd hebben. Naar aanleiding van deze reacties liet Meuris zijn boekingskantoor Koortzz weten dat hij niet meer wil optreden voor schoolgroepen. Het was trouwens de laatste schoolvoorstelling uit de tournee.

Foto: Affiche Limburg 1914-1918