Guus Mostart, intendant van de Nationale Reisopera, is zondag 30 september benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving zijn koninklijke onderscheiding van de Commissaris van de Koningin na afloop van de première van Götterdämmerung. Ook werd hij onderscheiden met de Enschede-penning door burgemeester Peter den Oudsten.

Mostart heeft de Nationale Reisopera de afgelopen twaalf jaar een gezicht en een grote reputatie gegeven, aldus de Overijsselse Commissaris van de Koningin, mevrouw Bijleveld-Schouten. Burgemeester Den Oudsten prees Mostart voor zijn bijdrage aan de speciale uitstraling, de promotie en het imago van de stad Enschede.

De première van Götterdämmerung, waarmee Mostart Wagners operacyclus Der Ring des Nibelungen afsluit, kondigt tevens zijn afscheid aan: na 12,5 jaar als intendant bij de Nationale Reisopera gaat Mostart met pensioen. Op 1 januari draagt hij zijn functie over aan Nicolas Mansfield. Het gezelschap moet het in de periode 2013-2016 met zestig procent minder subsidie doen, waardoor een groot deel van de medewerkers moet worden ontslagen. Het gezelschap heeft op dit moment 8,5 miljoen euro subsidie, terwijl in het nieuwe cultuurplan slechts 3,5 miljoen euro beschikbaar is. Vanaf 1 januari gaat de Reisopera verder als productiehuis.

(Jacques Wallage en Guus Mostart, foto: Rob Elsjan)