De Nederlandse Reisopera (NRO) uit Enschede bestaat zestigjarig jaar en viert dit jubileum in het nieuwe seizoen met drie nieuwe producties. Directeur Nicolas Mansfield maakte op 24 februari in Koninklijk Theater Carré de premières bekend van Madama Butterfly van Puccini, Così fan tutte van Mozart en Il matrimonio segreto van Cimarosa. 

De Reisopera opent het seizoen op 3 september met Madama Butterfly, waarin de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer bij het gezelschap in de hoofdrol debuteert. De regie is in handen van Laurence Dale en Timothy Henty leidt het Gelders Orkest en HET Symfonieorkest. Mansfield benadrukte tijdens de persconferentie het grote belang om jong talent zo vaak mogelijk kleine rollen in grote producties te geven, wat hij waarmaakt door Arman İşleker, momenteel te zien in De parelvissers en lid van het NRO Talentenensemble, een rol in deze première te geven.

Xander Straat regisseert van 9 februari tot 19 maart 2016 Così fan tutte, Mozarts opera over het spanningsveld tussen mannen en vrouwen, trouw en ontrouw. Eerder maakte Straat bij NRO The News van Jacob ter Veldhuis, OperaGala en Il segreto di Susanna. Dirigent Arnaud Oosterbaan maakt zijn debuut bij het gezelschap. De muziek is opnieuw in handen van het Gelders Orkest en HET Symfonieorkest. De rol van Fiordiligi wordt gezongen door de Canadese sopraan Shantelle Przbylo. 

Voor het eerst werken de drie operagezelschappen uit de Basisinfrastructuur met elkaar samen. de Nederlandse Reisopera, Nationale Opera & Ballet en Opera Zuid toeren tussen 5 en 31 maart 2016 door het land (première in Hengelo) met Il matrimonio segreto van Domenico Cimarosa, een sprankelende Italiaanse opera vol typische commedia dell’arte personages. Monique Wagemakers regisseert; de andere leden van het artistieke team worden later bekend gemaakt. Speciaal voor deze productie openen de gezelschappen een wedstrijd voor jonge vormgevers, waarvan de winnaar het decor- en kostuumontwerp mag verzorgen. De beste inzending wint hiervoor de Dutch Opera Design Award.

Het NRO TalentenEnsemble bestaat momenteel uit Bora Balci, Bernadeta Astari, Arman İşleker, Anna Traub en Nicholas Crawley. Mansfield benadrukte dat het een uitdaging is om met het beschikbare budget de kwaliteit van de producties te kunnen waarborgen. Het ontwikkelen van een uitgebreider traject voor opkomende talenten geldt als een van de speerpunten voor de toekomst, net als het zoeken en aanboren van nieuwe inkomstenbronnen. Mede hiervoor heeft het gezelschap de zakelijke- en marketingafdeling versterkt met zakelijk directeur Paul Cornelisse en manager marketing en communicatie Monique van der Burg.

De Nederlandse Reisopera is nog drie avonden te zien met De parelvissers: op 24 en 25 februari in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en op 28 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Foto De parelvissers: Marco Borggreve