De Nederlandse Reisopera neemt vrijdag zijn nieuwe ateliers en muziekbibliotheek op de Performance Factory in Enschede in gebruik. Alle afdelingen van het operagezelschap zijn dan in de binnenstad gevestigd. 

Deze zomer startte de Reisopera al met de verhuizing van zijn decor-, kostuum- en kap- en grimeateliers uit de BATO-fabriek in Enschede. Maar vrijdag is de officiële opening, in aanwezigheid van onder andere Hester Maij (gedeputeerde Overijssel) en burgemeester Onno van Veldhuizen. Hun nieuwe onderkomen, gebouw Noord-West van de Performance Factory aan de Hoge Bothof in Enschede, is volgens eigenaar Woningcorporatie Domijn ‘dé nieuwe hotspot in Enschede’. Het voormalige fabrieksterrein werd ‘een talentenfabriek met een hippe foodhal, kunst, cultuur, ambacht en ondernemerschap’.

Reisopera-directeur Nicolas Mansfield is blij met de nieuwe locatie die ‘groei ademt’. Er komen volgens hem al vragen binnen van buitenlandse gezelschappen of ze voor hen decors willen maken. Daarnaast biedt samenwerking met andere partners op Performance Factory nieuwe mogelijkheden: dit seizoen beginnen de voorbereidingen voor een eerste gezamenlijke jongerenproductie met theaterschool De Theatermakerij van Karina Roldaan – ook gevestigd op de Performance Factory.

Met de verhuizing van de ateliers en de bibliotheek zijn alle onderdelen van de Reisopera nu op loopafstand van elkaar gevestigd in de binnenstad van Enschede. De kantoren van de Reisopera – de afdelingen Directie, Financiën, Productiebureau Marketing & Communicatie, Educatie & Voorlichting en Commercie – vertrokken al in 2017 uit de BATO-fabriek. Zij huizen nu op de derde verdieping van het Wilminktheater. Daar repeteert het gezelschap en kan het samenwerken met de andere culturele partners van het Muziekkwartier Enschede.

Het was al langer bekend dat de Reisopera de voormalige BATO-fabriek aan de Perikweg in Enschede zou verlaten. Het gebouw was verouderd en voldeed niet meer als onderkomen voor het operahuis. Het pand is verkocht aan projectontwikkelaar Nijhuis, dat het zal slopen en op het terrein 50 woningen gaat bouwen. Voor de verhuizing krijgt de Reisopera financiële ondersteuning van Netwerkstad Twente, de provincie Overijssel en de gemeente Enschede.

Foto gebouw West: Rick Wildeman, foto atelier: Ben Coelman