Nicolas Mansfield vertrekt bij de Nederlandse Reisopera. Mansfield is sinds 2000 werkzaam bij de Reisopera, waarvan de laatste zeven jaar als directeur/bestuurder. De raad van toezicht is al een opvolgingsprocedure gestart en stelde Bart van Meijl per 1 oktober aan als interim-directeur. 

‘Het is tijd voor nieuw leiderschap, voor iemand die met een eigen artistieke visie de opera nieuw elan geeft. Voor mij is het moment nu gekomen om een nieuwe fase in te luiden’, laat Mansfield in een persbericht weten.

De Britse zanger en koordirigent verhuisde ruim 30 jaar geleden voor de muziek naar Nederland. Operarecensent Persis Bekkering omschreef hem in een interview in Theatermaker (2016) als een ‘opbouwdirecteur’. Hij werd op 1 januari 2013 artistiek en algemeen directeur, kort nadat het tweede operagezelschap van Nederland meer dan zestig procent van zijn subsidie verloor. Voorganger Guus Mostart moest 75 werknemers ontslaan.

Mansfield richtte het gezelschap opnieuw in, en liet zowel de bezoekersaantallen als eigen inkomsten nog toenemen. ‘Reisopera herrijst majestueus uit de puinhopen van Rutte I,’ schreef dagblad Trouw bij de eerste productie onder zijn leiding, Wagners Tristan und Isolde. 

Onder zijn leiding kreeg de organisatie ook een vaste speelplek in het Koninklijk Theater Carré en een nieuw onderkomen in het Wilminktheater en in de Performance Factory in Enschede.

Interim-directeur Bart van Meijl is onder meer managing partner van het advieskantoor Expatax en sinds 2008 zakelijk leider van het projectorkest Nieuwe Philharmonie Utrecht. Daarnaast was Van Meijl in de periode 2015-2016 interim-directeur van het Orkest van het Oosten.

Foto: Marco Borggreve, Nederlandse Reisopera