De Vlaamse dirigent Koen Kessels wordt per 1 augustus 2024 de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef-dirigent van Het Balletorkest. Hij is de opvolger van Matthew Rowe, die na tien jaar stopt.

Kessels is momenteel werkzaam als muzikaal leider van zowel The Royal Ballet in Londen als het Birmingham Royal Ballet. Zijn nieuwe functies bij Het Nationale Ballet en Het Balletorkest zal hij combineren met zijn functie bij The Royal Ballet, waar hij sinds 2015 werkzaam is. Aan het einde van het lopende theaterseizoen stopt hij na veertien jaar wel bij het Birmingham Royal Ballet.

Piet van Gennip, algemeen directeur van Het Ballet Orkest, ziet een waardige opvolger in Kessels. ‘Koen slaagt er steeds weer in om muziek en dans te verbinden tot een magische ervaring voor het publiek.’ Directeur van Het Nationale Ballet, Ted Brandsen, stelt dat Kessels een fijne artistieke partner is en hoopt met zijn aanstelling ook op meer internationale samenwerkingen. ‘Zijn ruime internationale ervaring als een van de meest prominente dirigenten voor dans is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het al hoge niveau van het muzikale aandeel van onze voorstellingen. Zijn positie als muzikaal leider van The Royal Ballet in Londen zal bijdragen aan een nog nauwere samenwerking tussen beide gezelschappen.’

Kessels werkt sinds november 2008 al als gastdirigent bij Het Nationale Ballet en Het Balletorkest en dirigeerde in 2022 nog de producties The Sleeping Beauty en het programma Dawson met composities van Max Richter en Alex Baranowski.

Huidig muzikaal leider Rowe blijft nog tot en met juni 2024 werkzaam bij Het Nationale Ballet, waarna hij alleen nog als gastdirigent voor het gezelschap zal werken.

Foto: Filip Van Roe