Onder de naam De Kondre Alliantie gaan Kip Republic, The Black Archives, OSCAM en Well Made Productions de komende jaren samenwerken voor duurzamer (zwart) cultureel ondernemerschap. Dat maakten de partners bekend na het indienen van hun plannen voor de periode 2025-2028.

‘Wij staan op de schouders van zwarte culturele organisaties die decennialang hebben gestreden, om een plek te bemachtigen in het culturele landschap. Dankzij hen bestaan wij. Echter zijn we ook een generatie die getaxeerd is met de gevolgen van het niet duurzaam hebben kunnen bestaan van die organisaties’, schrijven de partners in een notitie bij hun subsidieaanvraag voor de periode 2025-2028.

Door samen te werken en hun capaciteiten en middelen te verenigen, hopen de individuele partners hun positie de komende jaren te versterken en te verduurzamen. ‘Samen kunnen we verder professionaliseren, de opgedane kennis delen, communities verbinden en een groter en diverser publiek bereiken.’

Concrete plannen worden nog uitgewerkt, maar De Kondre Alliantie gaat vooral samenwerken op het gebied van zakelijke bedrijfsvoering. Ook het ‘behouden, bevorderen en voortbewegen van zwart erfgoed’ wordt een belangrijke peiler.

Ira Kip bedacht de naam van de alliantie. ‘Kondre betekent land. Verder niet echt veel over nagedacht. In de groep-app gegooid en iedereen liked it.’

Foto: Corpus Criolla – Faizah Grootens & KIP Republic