KIP Republic en The Need for Legacy zijn genomineerd voor de Projectprijs van de ‘&Awards’ van platform Code Diversiteit & Inclusie. Ze maken kans op 20.000 euro voor hun bijgedragen aan meer diversiteit en inclusie. Ilrish Kensenhuis, Barry Marré en Chafina Bendahman zijn de finalisten voor de Persoonsprijs ter waarde van 5000 euro. De jury maakt op 5 november de winnaars bekend.

Onder de noemer Free Heri Heri For All deelt KIP Republic (geleid door Ira en Ayra Kip) samen met partners gratis porties heri heri (een Surinaams gerecht) uit ter viering van Keti Koti. Het project werd in 2020 voor het eerst in Amsterdam georganiseerd. Dit jaar schaalde Free Heri Heri For All op naar meer dan 10.000 gratis maaltijden op 20 verschillende locaties. De jury is ‘enorm onder de indruk van de verbindende en organisatorische kracht’.

Stichting The Need for Legacy spant zich in voor een inclusieve theatergeschiedenis. Door het schrijven van inclusieve geschiedenis werken ze ook aan een diverse en inclusieve toekomst voor het Nederlandse theater. De jury noemt ‘dit krachtige gemeenschapsproject noodzakelijk en onmisbaar’. In september won de stichting al de Prosceniumprijs ‘voor haar bijdrage aan de dekolonisatie van de sector’.

De jury van dit jaar bestaat uit Julius Thissen, Ernestine Comvalius, Marlien Seinstra, André Heuvelman en Hui-Hui Pan. Zij selecteerden de finalisten uit bijna vijftig inzendingen. In de categorie &Award Persoonsprijs selecteerden ze Ilrish Kensenhuis (hoofd Educatie & publiekswerking bij Het Zuidelijk Toneel in Tilburg), Barry Marré (organisator van kunstzinnige maatschappelijke projecten namens KADE40, de culturele instelling van Vlaardingen) en Chafina Bendahman (maker, producent en ondernemer bij ROSE Stories).

De &Awards worden mogelijk gemaakt door de rijkscultuurfondsen en worden op 5 november uitgereikt tijdens het Event Code Diversiteit & Inclusie.