Theaterproducent Well Made Productions heeft de Stimuleringsprijs van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 gewonnen. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst vandaag bekendgemaakt in Paradiso. Aan de prijs is een geldbedrag van 35.000 euro verbonden. 

De Amsterdamprijs voor de Kunst is de belangrijkste kunstprijs van Amsterdam. Hij wordt jaarlijks uitgereikt aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De winnaars vertegenwoordigen ieder een eigen categorie (Stimuleringsprijs voor vernieuwende kunstenaars en initiatieven, Beste Prestatie en Bewezen Kwaliteit).

In de besluitvorming lag de nadruk van de jury dit jaar op maatschappelijke relevantie en diversiteit. Juryvoorzitter Tracy Metz: ‘We hebben gekozen voor winnaars die grenzen verlegd hebben – en blijven verleggen. Kunst die maatschappelijke vragen niet uit de weg gaat en aanhaakt bij het cultureel diverse publiek dat deze stad kenmerkt.’

Well Made Productions brengt verhalen vanuit een bi-cultureel perspectief. In januari 2016 bracht de producent de voorstelling A Raisin in the Sun uit, de eerste voorstelling binnen een drieluik rond de betekenis van de zwarte identiteit tegen een Nederlandse achtergrond. De initiatiefnemers dragen daarmee actief bij aan het ontwikkelen en realiseren van een theaterrepertoire dat een breder Nederlands cultureel divers publiek kan aanspreken en bedienen. Opvolger Beneatha’s Place gaat voorjaar 2018 in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

De overige Amsterdamprijzen gingen naar Hiphop-festival Appelsap (Beste Prestatie) en beeldend kunstenaar Fiona Tan (Bewezen Kwaliteit). Locoburgemeester en wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren reikte de prijzen uit.