Liefde levenslang van Hummelinck Stuurman Theaterbureau, De verleiders van Bos Theaterproducties en To be or not to be van Het Zuidelijk Toneel zijn de drie finalisten die kans maken op de Toneel Publieksprijs 2013. De prijs voor beste voorstelling van het afgelopen seizoen wordt uitgereikt op zondag 15 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De drie voorstellingen kregen gemiddeld het hoogste cijfer op www.toneelpublieksprijs.nl en via een speciaal ontwikkelde app voor smartphones. Het is de twaalfde keer dat de prijs wordt uitgereikt. In 2010 en 2011 was de AVRO hoofdsponsor en ontving de winnaar een geldprijs: Oog om oog van Hummelinck Stuurman Theaterbureau won 35.000 euro in 2010 en Doek van Kik Productions 25.000 euro in 2011. Sinds 2012 kent de prijs geen naamgevende sponsor meer en bestaat het prijzenpakket uit een promotiemateriaalpakket, beschikbaar gesteld door onder ander Ster & Cultuur en See Tickets.

Liefde levenslang van Hummelinck Stuurman Theaterbureau is de toneelbewerking van de film Il y a longtemps que je t’aime van Philippe Claudel in regie van Ignace Cornelissen. Liz Snoijink en Renée Fokker spelen twee zussen die een verbroken contact proberen te herstellen.

De verleiders van Bos Theaterproducties in regie van Aat Ceelen draait om de grootste fraudezaak die Nederland heeft gekend, met hoofdrollen voor Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, Tom de Ket en George van Houts. Bokma ontving voor zijn rol een nominatie voor de Louis d’Or 2013. De verleiders is op 5 en 6 september te zien tijdens het Nederlands Theater Festival in de Stadsschouwburg Amsterdam en in januari 2014 in Koninklijk Theater Carré.

To be or not to be is het laatste theaterspektakel van Het Zuidelijk Toneel in regie van Gijs de Lange over een theatergezelschap dat in 1939 betrokken raakt bij het verzet. Ellen ten Damme, Raoul Heertje, Myrthe Burger, Peter de Jong, Frank Lammers, Han Römer, Waldemar Torenstra en Viggo Waas brengen een bonte combinatie van toneel, musical, cabaret en variété.

De Toneel Publieksprijs, een initiatief van Promotie Podiumkunsten, voorziet in het gebrek aan een vakprijs voor beste voorstelling. Om op de nominatielijst voor de publieksprijs te komen moeten toneelgezelschappen betalen. Alleen grotezaalvoorstellingen komen in aanmerking, die bovendien minimaal twintig speelbeurten door het land of veertig op dezelfde locatie hebben gepland, in zalen met minstens driehonderd stoelen.

De verleiders – Bos Theaterproducties, foto: Ben van Duin