Artistiek directeur van Theater Rotterdam Alida Dors heeft de &Awards persoonsprijs 2022 gewonnen. Dat maakte de jury afgelopen vrijdag bekend tijdens het jaarlijkse event Code Diversiteit & Inclusie in Theater Zuilen. De &Awards eren jaarlijks een project en een professional die met succes bijdragen aan meer diversiteit & inclusie in de cultuursector. Project Kleur ontving de projectprijs, met een waarde van 20.000 euro. Dors krijgt 5000 euro.

Brancheverenigingen in de culturele sector hebben samen de Code Diversiteit & Inclusie (Code D&I) opgesteld om de brede diversiteit in de samenleving te representeren in de cultuursector. Volgens Noor Sloterdijk, onderdeel van uitvoeringsorganisatie LKCA, valt er nog veel te winnen om tot een gelijkwaardige en toegankelijke cultuursector te komen. De &Awards dienen als ‘stimulering, voorbeeld en signaal’ naar culturele organisaties.

Theatermaker en choreograaf Alida Dors kreeg de persoonsprijs vanwege haar inclusieve aanpak en drive om de theaterwereld op te schudden. De jury noemt haar een voorbeeld van een directeur die weet hoe ze nieuwe doelgroepen naar het theater moet trekken. ‘Ze is een aanjager voor de broodnodige hervormingen in de sector door te laten zien hoe inclusief beleid een succesformule kan zijn.’ Dors kon zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Nicole Geertruida nam de pijn voor haar in ontvangst. Naast Dors waren Manoushka Zeegelaar Breeveld (actrice, zangeres en schrijfster) en Cissy Gressmann (zangeres, spoken word artist, dichter, presentatrice en workshopcoach) genomineerd voor de persoonsprijs.

Project Kleur won de projectprijs wegens het succesvol aanjagen van inclusiviteit en diversteit in de Nederlandse film- en televisiewereld, zowel voor als achter de camera. De jury stelt dat Kleur nu al belangrijke veranderingen in gang zet met bijvoorbeeld de webserie ‘Over kleur gesproken’, waarin witte makers en makers van kleur in gesprek gaan over discriminatie en blinde vlekken in televisie- en filmwereld. Trans Art School, die creatieve workshops voor en door transgender personen organiseert, werd mede genomineerd voor de projectprijs.

De jury bestond dit jaar uit Chafina Bendahman, Char Li Chung, Guinevere Ras, Khalid Amakran en Karin van Dijk.

Foto: Anna van Kooij