Cortijn Tonkes, José Schuringa en Yentl & De Boer staan in de finale van de zesentwintigste editie van het Concours om de Wim Sonneveldprijs 2013. Zondag 14 april streden zes halve finalisten in het DeLaMar Theater om een plek in de finale op maandag 22 april. De kleinkunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt op het Amsterdams Kleinkunst Festival en bestaat uit een bronzen beeldje van Wim Sonneveld gemaakt door Jannus Limperg.

Tijdens de finale op 22 april wordt tevens een publieksprijs uitgereikt. De finalisten zullen vanaf september met hun voorstellingen door het land toeren. Nina de Kom, Hilke Bierman en Sophie Wolke haalden de finale niet. De jury van de Wim Sonneveldprijs bestaat dit jaar uit Ruud Buurman (voorzitter), Ria Marks, Pieter van Empelen, Rineke van Nunen en Anne van Rijn.

De finale in het DeLaMar Theater wordt net als de halve finale gepresenteerd door cabaretier Onne Innemee. Behalve een gastoptreden van Thijs Maas en band zal tijdens de finale ook De Waardering 2013 worden uitgereikt aan journalist en cabaretrecensent Henk van Gelder, voor zijn werk achter de schermen van de Nederlandse kleinkunst.

Eerdere kandidaten in het Concours om de Wim Sonneveldprijs waren onder anderen Thomas Acda, Van der Laan & Woe, Kees Torn, Maarten van Roozendaal, Droog Brood, Claudia de Breij, Thijs Maas en Jan van Maanen.

(Cortijn Tonkes, foto: Astrid Verhoef)