Het demissionaire kabinet kondigt vanavond een milde lockdown aan van drie weken. Theaters mogen waarschijnlijk openblijven, in tegenstelling tot wat het Outbreak Management Team had aangeraden. Dat melden bronnen aan de NOS.

Vanaf zaterdag mag er onder meer geen publiek naar sportwedstrijden, zullen horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur moeten sluiten en gaat de toegestane groepsgrootte thuis terug naar vier personen.

Theaters en bioscopen mogen waarschijnlijk open blijven, misschien met restricties. Het OMT had geadviseerd ze voor twee weken te sluiten, wat op veel onbegrip stuitte in de cultuursector. De brancheverenigingen VVTP (Vrije Theaterproducenten), VSCD, NAPK en het Vlakke Vloer Platform wezen het kabinet erop dat theaters, door strikte handhaving op het coronatoegangsbewijs en naleving van de protocollen, geen bron van besmettingen zijn geweest. De Taskforce culturele en creatieve sector deed een oproep om alleen aanvullende beperkende maatregelen te nemen die ‘effectief, proportioneel en passend’ zijn. Nieuwe restricties binnen de culturele sector zijn volgens de Taskforce niet nodig en zorgen, wederom, voor programmatische en financiële wanhoop.

Het kabinet denkt nog na over de horeca in theaters. Vanmiddag worden in de Ministeriële Commissie Covid en in de ministerraad de officiële besluiten genomen. Om zeven uur maken premier Rutte en minister De Jonge in een persconferentie de besluiten bekend.

De komende weken werkt het kabinet aan maatregelen voor de langere termijn, zoals het houden van anderhalve meter afstand en een eventuele invoering van de zogenaamde 2G-maatregel. Bij deze laatste geeft een negatieve coronatest geen toegang meer tot theaters.