Het OMT heeft het kabinet geadviseerd ‘lockdown-achtige maatregelen’ te nemen om de oplopende coronacijfers te bestrijden. Gedurende twee weken zouden evenementen moeten worden geschrapt en theaters en bioscopen moeten sluiten. Dat schreef de NOS vanochtend op basis van bronnen rond het Outbreak Management Team. Het kabinet moet nog beslissen.

Het ‘selectief advies’ van het OMT om gedurende een korte lockdown theaters opnieuw te sluiten, is hard aangekomen in de podiumkunsten. De brancheverenigingen Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en het Vlakke Vloer Platform laten weten begrip te hebben voor nieuwe maatregelen, gezien het hoge aantal besmettingen, maar zeggen dat draagvlak voor sluiting van theaters ontbreekt bij publiek, podia en artiesten.

Volgens de brancheverenigingen zijn theaters, door strikte handhaving op het coronatoegangsbewijs en naleving van de protocollen, geen bron van besmettingen geweest. ‘Theaterbezoek is dankzij de coronacheck veilig gebleken, ook bij volledige capaciteit.’

De verenigingen roepen daarom het kabinet op de theaters niet opnieuw te sluiten. ‘Een sluiting zorgt voor veel onrust bij bezoekers en verstoort de bedrijfsvoering, die al ernstig te leiden heeft gehad onder eerdere lockdowns.’ Ze hopen ook dat theaters negatief getest bezoek kan blijven ontvangen. Het OMT adviseerde het kabinet om na de korte lockdown geen QR-codes meer af te geven na enkel een negatieve test.

De steunpakketten voor de cultuursector zijn per 1 oktober stopgezet. Mochten theaters opnieuw hun deuren moeten sluiten, dan is er volgens de brancheverenigingen ook opnieuw steun nodig om faillissementen van podia en producenten te voorkomen.

Gisteravond deed ook de Taskforce culturele en creatieve sector een oproep aan het kabinet om alleen aanvullende beperkende maatregelen te nemen die  ‘effectief, proportioneel en passend’ zijn. Nieuwe restricties binnen de sector zijn volgens de lobbykoepel ‘niet nodig en zorgen, wederom, voor programmatische en financiële wanhoop’.