Jurrian van Dongen wint voor het derde jaar op rij de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied. Maandagavond kreeg hij de prijs uitgereikt voor het lied Je weet dat je wat mist tijdens een feestelijk gala in het Muziekcentrum in Enschede, ter afsluiting van de jaarlijkse Kindermuziekweek.

Van Dongen schreef ‘Je weet dat je wat mist’ voor Het Klokhuis. Het lied gaat over armoede en over het gevoel van onzekerheid, als je niet kan meedoen met de rest. Het is volgens de vakjury een lied vol ‘kraakheldere zinnen en geen mooischrijverij; het vertelt echt en recht op z’n doel af’.

Het lied werd in het Klokhuis gezongen door Jesse Mensah, op muziek van Jan en Keez Groenteman. De drie delen mee in het prijzengeld van 5000 euro.

De Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied is een initiatief van het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, in samenwerking met Buma Cultuur. Met de prijs willen ze het Nederlandse kinderlied onder de aandacht brengen en de nalatenschap van de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink eren. Bijna 100 componisten, tekstschrijvers en producenten stuurden dit jaar hun lied in.

Van Dongen heeft nu voor de derde keer op rij de Willem Wilminkprijs gewonnen, wat een unicum is in de geschiedenis van de prijs. Vorig jaar werd hij bekroond voor het nummer Een soort van en het jaar daarvoor voor Give me some skin.

De publieksprijs gaat dit jaar naar Gerson Main, Daan Faber, Diorno (Dio) Braaf en Marnix Dorrestein. Zij maakten het meeste indruk bij het publiek met hun lied Pittig, gezongen door Dio, over de smaak pittig. De makers mogen als prijs het Kindermuziekweeklied voor volgend jaar schrijven.

Herman van Veen ontving op de gala-avond de Buma Kindermuziekprijs-oeuvreprijs, vanwege zijn ‘unieke talent voor optreden, taalgevoel en veelzijdigheid’. Als performer en artiest is hij volgens de jury ‘een vooraanstaande ambassadeur geworden van de Nederlandse theater-, kleinkunst- en muziekcultuur, ook voor kinderen’. Deze prijs, geïnitieerd door Buma Cultuur, wordt jaarlijks toegekend aan een componist-muzikant die zich gedurende een lange periode intensief heeft ingezet om jonge kinderen te bereiken met muziek.

Foto’s: Willem van Walderveen